En finsk studie från 2009

I en finsk studie från 2009 tas frågan upp att unga kvinnor oftare slår sina män än tvärt om. Att kvinnor har lättare att ta till "lätt misshandel" mot sin partner framkommer i många studier som gjorts. Tyvärr bortförklarar många detta med att män är starkare och "kan ta" sånt, medans tvärt om är det helförbjudet. Att slå en svagare är inte ok alls!
Jag personligen anser att vi måste se bort ifrån gamla könsnormer när det kommer till vem som är stark och vem som är svag. Att vara stark är inte det samma som att ha mycket muskler. Att ha "penisförlängare" och "kompensera för annat" är ganska accepterade uttryck för män som bulkar upp sig på gymmet. Att många av dessa lider av svag självkänsla, dåligt självförtroende och mindervärdeskomplex är ganska allmänt vedertaget. Men att en man skulle va svag????

* Att vara svag tex kan vara att inte ha något nätverk kring sig, inga vänner och familj som stöttar och lyssnar på en.
*Att vara svag kan tex vara att riskera att förlora något livsviktigt, så som vårdnad av ett barn.

Många män tex stannar i destruktiva förhållanden enkom för denna anledning. Mansjourers jurister jobbar nästan bara med vårdnadsfrågor när det kommer till problematik i nära relationer från männens sida, vilket jag tycker pekar i en ganska stark riktning.

Ett tankeexempel!! En man som kommer från ett sargat hem med misshandel och övergrepp hela sin barn- och ungdom antagligen kommer vara känsligare för hot, hot om våld och våld och ha sämre skyddnät om något händer och snabbare falla in i destruktiva mönster, än en kvinna som har fått starka och trygga värderingar från ett älskvärt hem. Det finns ju självklart många andra orsaker till styrka och svaghet än en lycklig/sargad bakgrund men det är en tänkvärd tanke kring styrka.

-Catrin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0