En liten boklista:

Dagens uppgift blir att botanisera på biblioteket. Jag ska försöka plocka på mig följande böcker:

*Men män då.
*Varat och varan

*När mardrömmen blev sann (E-bok, ska laddas ner)

*Gärningsmannen är en kvinna (Reserverat)
*Modiga prinsessor och ömsinta killar (Reserverat)
*Ge aldrig upp (Reserverat)

*Skamfläck (Utlånad i hela Stockholm)
*Pappa älskar dig (Utlånad i hela Stockholm)

Får återkomma här med recensioner vartefter jag betat av listan.

-Catrin

En artikel och bok i ämnet - prostitution.

Hittade nu en bloggartikel som är skriven kring boken Varat och varan av Kajsa Ekman. Jag måste ta mig till ett bibliotek imorgon och införskaffa denna bok som verkar högintressant.
  Artikeln skriver bland annat: "Ekman börjar med att påpeka att det inom all nyliberal ideologi är tabu att prata om offer. Att prata om offer antyder nämligen att det skulle finnas en orättvis ordning inbyggd i systemet."

-Catrin

Prostitution, hjälpmöjligheter och problematik.

Att prostituerade skulle vara en målgrupp som kan behöva skyddat boende är inte för alla självklart. Endå har kvinnojoursorganisationer samt politiska aktörer (bland annat Gudrun Schyman) uttalat sig om att prostituerade lider av samma trauma som våldsutsatta inom nära relationer och kan behöva samma/liknande stöd och skydd.

Följande skriver Regeringen i sin skrivelse Mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål:

"Insatser för att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål ska utgå ifrån de utsattas behov och situation. Alla ska ha tillgång till likvärdigt skydd och hjälp utifrån sina behov." [...] "I dag är den verksamhet som riktar sig till personer som befinner sig i prostitution eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål begränsad. Uppsökande verksamhet, skyddat boende, behandlingshem och andra former av skydd och stöd behöver förstärkas. För personer som har missbruksproblem, eller lider av psykisk ohälsa som ett resultat av övergrepp, är möjligheten att få samhällets skydd, stöd och hjälp ännu mer begränsad."

Att dessutom vara prostituerad man/pojke/transperson gör ju saken dubbelt så problematisk då många skrivelser inom problematiken riktar sig just kring kvinnor och barn. Exempel: Palermoprotokollet är beteckningen på FNs protokoll om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor, särskilt kvinnor och barn, vilket antogs i Palermo den 15 november 2000. (Källa: Wikipedia)

Många rapporter har dock börjat visa på att prostitutionen bland män och pojkar är högre än tidigare trott, inom några områden som faller inom prostitution/människohandel högre än för flickor/kvinnor.

Det här är en problematik som jag verkligen skulle vilja jobba mer mot i framtiden. Prostitution, människohandel, sexuell exploatering...

-Catrin


Rättssystemets orättvisa behandling pga kön.

Jag blev nyss uppmärksammad på en artikel som DN publicerat idag. Den handlar om rättssystemets olika sätt att behandla unga i sexualbrottsmål. Det går hand i hand med det jag tidigare skrev om idag, förutfattade meningar om vem som är offer och vem som är förövare.

DNs artikel i ämnet.

Att en pojke blir dömd till sexualbrott fast han och flickan ömsesidigt haft sex pga av 1½ års ålderskillnad blir helt absurt i jämförelse med flickan som blev friad fast hon en större ålderskillnad rådde till den yngre kille som hon tjatade sig till sex med.

Det här är HELT OACCEPTABELT. Lagen ska vara lika för alla. Lagen ska inte påverkas av gamla normer och föreställningar om vem som är offer, förövare, stark, svag, sexuellt aktiv/passiv osv i samhället! Lagen ska vara lika för alla! Utbildning i normkritiskt tänkande åt domare och juridiska personer, tack!

-Catrin


En finsk studie från 2009

I en finsk studie från 2009 tas frågan upp att unga kvinnor oftare slår sina män än tvärt om. Att kvinnor har lättare att ta till "lätt misshandel" mot sin partner framkommer i många studier som gjorts. Tyvärr bortförklarar många detta med att män är starkare och "kan ta" sånt, medans tvärt om är det helförbjudet. Att slå en svagare är inte ok alls!
Jag personligen anser att vi måste se bort ifrån gamla könsnormer när det kommer till vem som är stark och vem som är svag. Att vara stark är inte det samma som att ha mycket muskler. Att ha "penisförlängare" och "kompensera för annat" är ganska accepterade uttryck för män som bulkar upp sig på gymmet. Att många av dessa lider av svag självkänsla, dåligt självförtroende och mindervärdeskomplex är ganska allmänt vedertaget. Men att en man skulle va svag????

* Att vara svag tex kan vara att inte ha något nätverk kring sig, inga vänner och familj som stöttar och lyssnar på en.
*Att vara svag kan tex vara att riskera att förlora något livsviktigt, så som vårdnad av ett barn.

Många män tex stannar i destruktiva förhållanden enkom för denna anledning. Mansjourers jurister jobbar nästan bara med vårdnadsfrågor när det kommer till problematik i nära relationer från männens sida, vilket jag tycker pekar i en ganska stark riktning.

Ett tankeexempel!! En man som kommer från ett sargat hem med misshandel och övergrepp hela sin barn- och ungdom antagligen kommer vara känsligare för hot, hot om våld och våld och ha sämre skyddnät om något händer och snabbare falla in i destruktiva mönster, än en kvinna som har fått starka och trygga värderingar från ett älskvärt hem. Det finns ju självklart många andra orsaker till styrka och svaghet än en lycklig/sargad bakgrund men det är en tänkvärd tanke kring styrka.

-Catrin

Precis sett Sämre än djur.

Jag har precis tittat igenom dokumentären Sämre än djur. Än en gång slår det mig att vi faktiskt, bokstavligen talat, har flyktingar från Sverige. De flyr för att de blir utsatta för brott som enligt svensk lag är straffbara och helt oacceptabla, men samhället har inga resurser att hjälpa dessa utsatta. Så de måste fly landet, och inte fly landet och gömma sig hos någon avlägsen släkting eller vän. Utan fly helst till ett land där ingen av deras nära, kära eller ens bekanta ens satt sin fot i. Ett helt nytt land utan skyddsnät, där också!

Jag anser att dessa människor blir trippelt straffade. Först av sin familj/släkt pga hedern, sen av samhället som har frysta tillgångar i deras fall och sen när de kommer till det nya landet som antagligen inte förstår hur någon kan fly från "välfärdslandet" Sverige och blir troligtvis utan stöd och hjälp även där.

 Se Sämre än djur om ni har möjligheten Dokumentär. den är helt klart värd en timme av din tid!

-Catrin

Tänkvärt, normativt...

Att vara pojkflicka som liten är något att vara lite stolt över. Tuffa tjejer är ju tufft, dom vet vad dom vill. Iallafall om det går över lagom till senpuberteten då pojkintresse och modefashination "bör" infinna sig.

Men att vara flickpojke? Är inte det tufft? Finns ens uttrycket? Får pojkar ens vara flickiga utan att bli reprimerade?

Varför är dessa två uttryck olikt värdeladdade fast de faktiskt innefattar två exakt likadana komponenter, bara i omvänd ordning?

Vad är egentligen flickigt? Vad är egentligen killigt? Och är dessa beteende-egenskaper verkligen uttryck för vad vi har för doningar innanför kläderna?

Kan vara värt att tänka på i bemötandet av våra klienter!

 Finns en del forskat på ämnet och i veckan kom jag i kontakt med en bok som jag själv ska försöka få tid att läsa inom snar framtid. Den heter Modiga prinsessor och ömsinta killar och är en guide till genusmedveten pedagogik i praktiken.

-Catrin

Handikappade - även dem dolda brottsoffer.

Hittade igår en publikation som heter Dolda brottsoffer. Blev ju självklart intresserad och tittade närmare på saken. Boken handlar om polismyndighetens och socialtjänstens hantering av brott och övergrepp mot personer med funktionshinder. Det är två kvinnor från Uppsala universitet, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Historisk-filosofiska fakulteten, Centrum för genusvetenskap som skapat denna publikation och här nedan kan utdrag ur deras Abstract läsas:

"Vad gör polis och socialtjänst när personer med funktionshinder är, eller misstänks vara, utsatta för brott och övergrepp? Denise Malmberg och Kerstin Färm har undersökt hur sådana ärenden hanteras av myndigheter i tre kommuner av olika storlek. [...] Undersökningen visar att personer med funktionshinder idag är en dold grupp bland brottsoffer och att deras rättssäkerhet inte självklart kan garanteras. [...] I boken ges förslag på åtgärder för att synliggöra funktionshindrades brottsutsatthet och därigenom förbättra deras rättsliga situation."


Finns att ladda ner som pdf här: Dolda brottsoffer.

Det är jättebra att alla spektran ur en problematik kommer till ytan och att inte bara medias normativa bild lyfts fram och belyses.

-Catrin

Resumé av dagens manifestation.

Projektkollegan har idag varit på manifestationen Våra unga är inte till salu som jag tidigare idag skrev om här på bloggen. Så här sa hon om sin eftermiddag där: 

"Det var mest om vårat ansvar, Beatrice Ask prata om lagförändringar, hur dom har det osv. Mycket citat från personerna dom varit i kontakt med, och en låt eller dikt mellan varje talare.... Det som gav mest var vilka de är som jobbar med det här. Novahuset, Tjejzonen, Rädda barnen, Prostitutionsenheten, Pojkmottagningen och så finns det nåt som heter Skyddsnät. Och så BRIS-rapporten. 

Inte så mycket om just killar, mest bara att det finns i alla samhällsklasser, både killar o tjejer osv. Dom sa lite på slutet bara också om att det finns pojkar som säljer med, o att faktum är att det finns fler pojkar än tjejer som säljer sex men att killar är svårare att hitta efter som dom bla är osynliga och de pratar inte.

Inte så mycket folk var där."


Ses offline?

Ungdomsstyrelsens pedagogiska material Ses offline? innefattar några avsnitt där unga berättar om sitt liv på Internet. Hur de kan råka illa ut i samband med datoranvändandet. Materialet är avsett för högstadiet och gymnasiet men jag tycker helt klart att det är värt en titt. Jag fick några aha-upplevelser när jag själv nyss satt och tittade igenom filmsnuttarna.

För att återkoppla till dagens manifestation som jag skrev om tidigare idag så postar jag en länk till ett av avsnitten här på bloggen: Prostitutionsrelaterat via nätet.

Infomaterialet finns på youtube. Sök på Ses offline?

Manifestation - våra unga är inte till salu.

Just nu går manifestationen "våra unga är inte till salu" i Kungsträdgården, Stockholm. Tyvärr kunde jag inte närvara på den eftersom jag jobbar på mitt ordinarie jobb idag, men projektkollegan är där och stödjer kampen samt suger i sig av den viktiga informationen som ges där.

Initiativtagaren till manifestationen har även startat hemsidan Inte till salu för att uppmärksamma de unga människor som gör sig själv illa med sex, tex säljer sig för att dämpa ångest och smärta. En jättebra sida och som under kategorien Vuxen ger mängder med tips, råd, litteraturinfo mm om vad man kan göra för att förebygga och stödja dessa ungdomar. 
Killar, tjejer och transpersoner, homo, bi, hetero... Försäljning sex är inte något som enkom sker i skumma vrår på Malmskillnadsgatan. Den verksamheten är en bråkdel av all sexhandel som faktiskt sker. Där du befinner dig just nu till exempel, är en stor handelsmarknad, på Internet.

Fler måste uppmärskammas på att unga människor lätt kan använda sex som ett självdestruktivt medel för att lindra ångest och inre smärta. Istället för att rispa huden med vassa ting som ger ärr och syns kan man använda sex till det samma. Att ha självdestruktiv sex!! Ångesten bedövas tillfälligt, det syns inte utanpå, man blir sedd en stund och man kan vinna ekonomiskt på det. Det här är enligt mig en mycket farlig kombination av "vinster". De leder snabbt ner i en spiral av otrolig destruktivitet där antagligen droger, alkohol, våld och psykisk ohälsa kommer som ett brev på posten.

Våra unga är verkligen inte till salu!
Återkommer senare med mer info om detta....!

Chattjoursupptäckt nr 2.

Satt och sökte lite på vad som görs för unga killar och kom till http://www.killfragor.se/. Det är en infosida/jourchat och kompismail för unga killar som behöver snacka av sig. Fy fan vad bra att jourer och verksamheter för ungdomar, oavsett könstillhörighet och/eller läggning, börjar poppa upp. Roligt att se!

Stjärnlösa nätter.

Det finns en hel del rapporter och publikationer att läsa i ämnet hedersrelaterat våld och tvångsgifte med mera. Sverige har ett tag haft en lag mot tvångsgifte som visat sig vara ganska tandlös. Ny skärpt lagstiftning är under utredning men vi behöver ta tag i frågan NU. Varje skolstart efter en lång härlig sommarledighet så står ett antal skolbänkar gapande tomma i hederns namn.

Alla är kanske inte lika sugna på att läsa långa, akademiska rapporter i ämnet men det finns en del skönlitteratur i ämnet som är värd att ta sig en titt på. Jag läste i höstas Arkan Asaad´s självbiografiska bok om hur hans släkt och familj ville gifta bort honom med en kusin.

Skönlitterära böcker kan ifrågasättas rent faktamässigt då den krassa sanningen sällan passar för läsning som flyter på. Jag tycker endå absolut att det är ett bra komplement till torra byråkratiska rapporter eller kanske bara som en tankeställare eller för att levandegöra de individer som idag inte uppmärksammas alls när de behöver hjälp. Det måste inte alltid bara vara som det alltid varit. Det finns andra livsöden att höra också, om vi bara vågar rucka på våra gamla föreställningar och släppa in.

 Stjärnlösa nätter, Arkan Asaad.


Föreläsning Härnösands folkhögskola.

Om ca 10 dagar åker jag och kollegan i projektet till Härnösand. Vi ska föreläsa på Härnösands folkhögskola om vårt projekt och om målgrupperna som inte får någon uppmärksamhet av samhället sett ur våld i nära relationer.

Jag är jätteglad att vi fått den här föreläsningen inbokad. Inte för min egen skull så mycket som för jourrörelsen. Jag gick själv jouristlinjen på Härnösands Folkhögskola förra året och jag sörjde de stora luckor i informationen som gavs då i form av "alternativa" målgrupper som behöver stöd och råd. Det gav bitvis skenet av att bara kvinnor och barn var offer för våld i hemmet. Jag frågade bland annat en kvinna som kom och föreläste för oss om detta, hon jobbade för en större kvinnojoursorganisation. Konversationen gick något i stil så här:

Jag: -Men vad finns det för män som blir slagna tillexempel?
Kvinnojouristen: -Det är en så liten andel så att det är inget vi kan prata om...
Jag: -Men finns det någon hjälp för dom att få?
Kvinnojouristen: -Antingen kan vi prata om vad det är, eller så kan vi prata om något annat.
Min lärare: -Jag tror Catrin även menar de män som blir slagna i tex samkönade relationer!?
Kvinnojouristen: -mummelmummel... *nåt ickesvar jag inte lagt på minnet*

Jag är så glad att handledaren på Jouristutbildningen snappade upp den rapport jag och min kollega skrev som handlade om "De som blir slagna i nära relationer som inte är heterosexuella kvinnor" och bokade in oss för att föreläsa på det här årets utbildning för att presentera tankesättet i nästa kull jourister. Jag är glad att fler och fler utbildningar, myndigheter och hjälpinstanser tar tag i jämställdheten PÅ ALLVAR!

Jämställdhet är inte feminism, jämställdhet är HUMANISM!!

1000 möjligheters jour.

Blev nyss så himla glad här framför skärmen. Jag satt och sökte information om hjälp och stöd till "minoritetsmålgrupper" inom jourrörelsen när jag hittade: http://www.1000mojligheter.se/ Jouren är "för ett jämställt samhälle i en av de första jourerna som arbetar med både tjejer och killar och transpersoner".

Jag skickade genast iväg en förfrågan om att få jobba volontärt för dem i höst. Glöm inte; Ingen kan göra allt men alla kan göra något!!

Flyktingar från Sverige?

Sverige har en ganska utvecklad flyktingpolitik. Men vet alla om att vi har flyktingar FRÅN Sverige också. Människor som levt hela sitt liv här i Sverige som måste fly för att samhället inte kan ge dem skydd när de behöver. Jag talar om homofobi. Jag talar om icke existerande instanser.

Visst, på senare år har målgruppen hbtq-människor som blir utsatta för hedersrelaterat hot och våld uppmärksammats, vilket verkligen är bra. Men det behövs mer! Transpersoner och män har alldeles för få möjligheter och många av dem måste fly landet för att överleva det våld som "hedern kräver". Många kvinnor som är hbtq-personer känner sig inte förstådda och rätt bemötta på kvinnojourerna och för killar över 25 finns det inga skyddsplatser att få.

Vad jag vet så här på rak arm så finns det ett tiotal platser i stockholmstrakten för personer av manligt kön som behöver skydd och stöd utifrån hedersrelaterat våld. Dessa platser är reserverade för dem under 25 år. Män över 25 år som blir utsatta för homo/transfobi i nära relationer, av släkt, vänner, familj, partner... Räknas inte dom? Behöver inte dom inte stöd för att dom passerat gränsen med några månader?

Vi måste rucka på våra föreställningar om vem som "kan vara ett offer". Vi måste inse att människor flyr från Sverige för att överleva fast det finns hjälp, skydd och stöd att få... Men skyddet har tyvärr en liten hake... Det finns skydd att få ifall du är född med vagina och bröst och den som slog dig hade penis och pungkulor!

Ge dessa svenska medborgare lika rättigheter. Öppna de skyddade boendena så att OFFER FÖR VÅLD I NÄRA RELATIONER FÅR KOMMA IN... Oavsett doningar innanför kläderna.

"Utslängd".

I kontakt med ett socialjänsteman för ett tag sen fick jag höra om fenomenet att slagna män inte uppger våld i hemmet som en faktor till att de söker hjälp hos soc. De uppger att de blivit utslängda/bråkat o behöver flytta omgående. Akut bostadslösa, "skyller de på". Samma uppgift har jag fått från en mansjour jag varit i kontakt med under projektets gång.

Varför är det så? Tjaa... Det FINNS INTE något skyddat boende för de här männen så oavsett om de erkänner eller inte hur situationen ser ut så kan de få någon utarbetat hjälp utifrån situationen. Varför "förnedra sig" utifrån gamla mansnormer sett och endå inte få någon hjälp? Så att de ber om hjälp för en ny vistelseplats är mer logiskt. Härbärge, hotell... Är vad som erbjuds dessa män.

Ingen kan söka en hjälp som inte finns. Jag är övertygad om att ifall skyddade boenden för män skulle komma till så skulle socialtjänstemännen kunna föra saken på tal i dessa fall, iallafall luska lite i frågan när mannen kommer och är "akut utslängd". Är det skydd och stöd han behöver? Eller är det verkligen bara ett natthärbärge några nätter tills han hittar nåt eget?

Pojkarna vuxna vid 14 års ålder?

Grundtankar i FNs barnkonvention:

  • Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
  • Varje barn har rätt att få sina grundläggande behov uppfyllda.
  • Varje barn har rätt att få skydd mot övergrepp och utnyttjande.
  • Varje barn har rätt att få uttrycka sin mening och bli respekterat.
  • Artikel 1
    Alla barn i hela världen under 18 år har dessa rättigheter

    Artikel 2
    Alla barn är lika mycket värda.
    Alla barn har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
    Du får inte behandlas annorlunda på grund av ditt utseende, din hudfärg, ditt kön, ditt språk, din religion och dina åsikter


    Om man ser till dessa grundtankar ovan och jämför med uppsatsen: När pojkar betraktas som män - en kvantitativ och kvalitativ studie om åldersgräns för tonårspojkar på Sveriges kvinnojourer, så ser man att utveckling krävs. Att unga pojkar inte får skydd tillsammans med sina mammor ur en våldsam hemsituation, precis det skydd som deras tvillingsyster är mer än välkommen att inkassera, är förkastligt.

    Studier i England har visat att många kvinnor vägrar att söka sig från våldsamma relationer om de måste lämna sina tonårssöner kvar. Förståerligt! Stoppa killarna på hvb-hem tillsammans med missbrukande, utåtagerande ungdomar är inte rätt miljö för dem vars "enda problem" är att en av föräldrarna är våldsam? Det är ju en knapp förändring i livssituationen. Killarna behöver också stöd och samtal, inte restriktioner och bullrig miljö.

    Jourer med öppen mottagning för alla barn upp till 18 år i enlighet med FNs barnkonvention behövs!

    Uppsats i ämnet kvinnors våld mot män.

    Det börjar komma lite mer studier och skrifter på ämnet kvinnors våld mot män. Nu till våren har två stycken uppsatser i ämnet lagts till på uppsatser.se, där examensuppsatser från svenska högskolor och universitet läggs upp löpande. Jag har läst båda och särskilt en fick min uppmärksamhet.

    Jag lever i en relation där min kvinna slår mig <-- Öppna uppsatsen i pdf via länken.

    Anledningen till varför jag fastnade för denna uppsats är för att den har precis samma ton som de många uppsatser har som behandlar ämnet "mäns våld mot kvinnor". Istället för att utifrån patriarkala strukturer förklara varför kvinnan är ett offer och därför slår, i form av något preventivt skydd för senare eventuell kvinnomisshandel, så tar den här uppsatsen upp det konkreta i en misshandelsrelation.

    Att beskriva situationerna helt utan värdering utifrån samhällets normer av kön ger en tydlig bild av att misshandelsförhållanden är de samma oavsett vem som är förövare/offer. Kvinnor har aggressivitet i sig, män kan vara offer. Här nedan är ett litet utdrag ur uppsatsen: 

    " Den röda tråden som fanns i samtliga mäns berättelser var:
    * Skam över att ha blivit utsatt för våldet, inte våga berätta om våldet för någon, känna sig undergiven i relationen, inte bli tagen på allvar som offer av omgivningen
    * Kärlek till sina barn, rädsla för att överge dem, skuld över att inte kunna ta hand om sin familj, känna ansvar och medlidande för kvinnan, inte kunna lämna relationen, känna maktlöshet
    * Svårighet att se själv som offer, be om hjälp och få stöd
    * Försök att fly undan våldet, motvilja att vända sig till polisen, uppsöka läkarvård
    * Det latenta, fysiska, psykiska och ekonomiska våldet har utgjort en stor del av förhållandet
    "

    Sökning på Google.

    Gjorde nyss en liten "testsökning" på Google. Skrev in 2 stycken olika påståenden i sökfältet för att se hur resultatet föll ut:

    "Kvinna misshandlad av sin partner" - Ungefär 495 000 resultat (0,27 sekunder)

    "Man misshandlad av sin partner" - Ungefär 216 000 resultat (0,23 sekunder) 

    Intressant. Det finns ungefär hälften så många träffresultat på sökningen om mansmisshandeln som kvinnomisshandeln. Lite logiskt tänkt: utifrån den förekommandefrekvensen sett borde det väl då finnas ungefär hälften så många skyddade boenden för män som för kvinnor i samhället?

    Visste ni att BRÅ (Brottsförebyggande rådet) uppgav 2010 att ca 3000 anmälningar gjordes mot man över 18 i hemmet. Ca 2-300 av dessa anmälningar uppges vara av män som blir utsatt för varaktig misshandel av sin partner. Betänk också att mörkertalet för dessa brott är skyhögt, när det gäller kvinnomisshandel uppger BRÅ "uppemot 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom". Det samma, eller ännu högre, lär ju gälla för män i samma situation.

    Logiskt tänkt alltså!!!


    Målgrupper inom "jourrörelsen".

    När någon hör misshandel i hemmet så tänker sig de flesta en kvinna som blir slagen av sin man. Heterosexuella kvinnor är också de som har "lättast" att få hjälp ur sin våldsamma relation i dagens samhälle. Det finns ett hundratal kvinnojourer och skyddade boenden i landet. Är du däremot:

    *Homo/bi/hetero -sexuell man som blir slagen av din partner.
    *Transperson som blir slagen av din partner
    *Hbtq-person som blir utsatt för hedersbrott inom familjen.
    *Prostituerad man (och även kvinna) som behöver ta sig ur den destruktiva och farliga livssituationen.
    *Ung pojke 13+ som flyr med sin mamma för att komma undan destruktiv hemmiljö.
    *Homo/bi -sexuell kvinna som blir slagen av sin flickvän.

    Då blir det lite svårare. Det finns få eller inga instanser för ovanstående målgrupper i dag i samhället. Skyddat boende för män existerar inte. Skyddat boende för hbtq-personer finns i mycket liten skala men dessa instanser är inte berättigade att söka socialstyrelsens pengar som är avsatta för våldsutsatta personer i hem, pga att dessa pengar är öronmärkta till "slagna kvinnor". Transpersoner möter stor fobi på jourerna enligt alla uppgifter vi stött på under projektets gång. Även homo och bisexuella kvinnor har svårt att känna sig helt hemma och välkomna på dagens heteronormativa kvinnojourer. Att kvinnojourerna (de flesta) har en åldersgräns för unga pojkar över 13 år, att de inte får följa med in på jourerna för de då är "unga män" är helt emot FNs barnkonvention där 1-2§ säger att alla individer upp till 18 år är barn och ingen av dessa får diskrimineras.

    Fler och "öppnare" bättre skyddade boenden behöver få plats på marknaden. Skrivelsen angående våldsoffer-pengar för stöd och skydd måste breddas från enbart heterosexuella kvinnor till våldutsatta i nära relationer.

    Alla får ont av att bli slagna i hemmet!


    Sämre än djur.

    Dokumentären Sämre än djur (eng. Shame & Honor) av Oscar Hedin handlar om två ungdomar som levt i familjer präglade av hederskultur. De båda är hbtq-personer, i dessa fall alltså homosexuella. De får utstå hot, våld, hot om våld, utpressning, trakasserier med mera och i dokumentären skildras hur svenska samhället har svårt att hjälpa dessa ungdomar just för att de inte passar in i vedertagna uppfattningar om vilka som är offer för våld i nära relationer.

    Dokumentär.
     
    Dokumentärfilmen har visats hos SVT, i Dokument inifrån och ni kan läsa mer om den här.

    Jag har lyckats komma över ett exemplar av rullen och jag och projektkollegan ska se den igen här i veckan. Vi kanske återkommer då med spontana tankar och reflektioner efteråt.


    Välkommen till bloggen.

    Stoj, eller egentligen Stöj står för Stockholms öppna jour. Med det namnet vill vi uppmärksamma de målgrupper som i dagens samhälle inte har tillgång till skydd och stöd när de försöker ta sig ur våldsamma relationer. Den här bloggen är startad som en del av ett projekt i samma anda.

    Syftet med bloggen: Sprida kunskap om och öppna ögonen för att det finns målgrupper i samhället som inte får lagberättigad hjälp enbart för att de just till hör "fel" målgrupp.

    Vad kommer postas här då? -Jo, här har jag tänkt posta viktiga artiklar i ämnet, texter och tankar utifrån mitt och min kollegas jobb med projektet, tipsa om seminarier, föreläsningar och annat som har med ämnet att göra.


    RSS 2.0