Ett litet citat.

Länge sedan jag skrev. Vi har legat lite lågt. Småfix med bidragsansökan är ungefär det enda som händer i föreningen för tillfället. Men jag har läst ut Katrine Kielos bok Våldtäkt & romantik nu och vill dela med mig av en passage i texten som jag tyckte var bra skriven (sid 101-102 i pocketvarianten):

"  Könen är i vår kultur konstruerade som binära kategorier. Du är antingen man eller så är du kvinna. Allt det som existerar i gränslandet mellan dessa två förvirrar, retar och provocerar. Det skall vara antingen eller, annars är något på tok.
  Vi spelar våra könsroller eftersom det inte finns något annat att spela. Att existera på ett meningsfullt sätt är att existera i relation till normen. Även normbrott spelar på just normen genom att bryta mot den. "

Hemsidan under uppbyggnad.

Nu håller vi på att bygga en första, enkel hemsida. Jag har idag fixat ihop ett layout-förslag och lagt fram för dom andra två i styrelsen. Jag hoppas att inom en vecka har vi en hemsida uppe med första basic information om vår lilla nyregistrerade förening. Tänkte höra mig för med Er här på bloggen om vad för färgskala Ni tycker passar för en hemsida som vänder sig till hjälpsökande och/eller professionella kring våld i nära relationer med information och länkar inom ämnet? Svara gärna i frågeformuläret här nedanför (den är tyvärr på engelska, jag hoppas inte det ska störa allt för mycket).
What colour?
Yellow/biege/brown
Yellow/green
Yellow/blue/white
Yellow/grey/white
Yellow/pink/purple
Yellow and other
  
pollcode.com free polls 

Finns även en Facebookgrupp för Stockholms Öppna Jour nu att gå med i för Er som är intresserade.

-Catrin

Tankar om heteronormen.

RFSL har uppgett att ca 10% av befolkningen är av annan läggning än normativt heterosexuell. Det har fått mig att fundera en del på den mediakultur vi har. Rent logiskt tänkt, om vi haft så jämställd som vi påstår idag i Sverige, så borde var tionde kärleksfilm, var tionde kärlekslåt, var tionde kärleksdikt, var tionde biografi, var tionde reklam som syftar till att "finna din partner med hjälp av denna produkt" osv... 10% av allt detta som ges ut borde vara annat än heterosexuell.

Sen kan ändlösa diskussioner hållas om hbtq-personerna inte gör lika mycket film, musik, kultur, reklam mm som heterosexuella eller om det faktiskt görs hbtq-produktioner men som inte släpps igenom till mainstream-media utan hålls lite utanför det synliga, som en "subkultur".

Sen vill jag citera några rader ur Katrine Kielos bok, Våldtäkt & Romantik:

Världens mest jämställda land blev vi 2007 utnämnda till, för tredje året irad. De flesta svenskar tolkar denna utmärkelse som att Sverige är jämstält, inte som att Sverige är >minst ojämställt<.

-Catrin

?-fridskränkning

Och varför inte byta namn från kvinnofridskränkning, kvinnofridslagen etc till exempelvis hemfridskränkning eller relationsfridskränkning då det är vad som menas. Bara det att män/transpersoner blir uteslutna i och med det könsbestämmande namnet på lagen är ett brott mot jämställdheten. Det blir så missvisande i många fall.

Fridskränkning och kvinnofridskränkning är två olika lagbegrepp och innefattar olika saker. Fridskränkning är inte den manliga motsvarigheten av kvinnofridskränkning som många tycks tro. Jag tycker det är fantastiskt att lagstiftarna vill skydda utsatta för våld i nära relationer och visst verkar merparten av dessa vara kvinnor. Men gills inte övriga utsatta alls? Gills dom så lite att de ska uteslutas ur lagen?

Ur Brottsförebyggande rådets tidskrift Apropå: "Därmed kan den som utsätter en annan person för upprepade kränkningar dömas för grov fridskränkning. Om kränkningarna utförs av en man mot en kvinna i en äktenskapsliknande relation döms mannen för grov kvinnofridskränkning."

Ska inte lagen vara lika för alla? Är könsbestämda lagar verkligen vettiga? Eftersträvar vi inte jämlikhet åt båda hållen? Varför finns inte mansfridskränkning att ta till i de fall män blir slagna och sexuellt utnyttjade hemma? Hade det varit tvärt om så skulle ramaskriet om könsdiskriminering i lagen varit ett faktum...

-Catrin

Kvinno- och mansjour, inte riktigt samma sak!

Något som slår mig när jag surfar runt på nätet och läser på sidor som ska vara till stöd och hjälp för våldsutsatta är att många hänvisar till kvinnojour och mansjourer. Vi har själv varit i kontakt med mansjourer samt hört många jourkvinnors berättelser om mansmottagningar på deras lokala orter.

Mansjourerna sysslar inte riktigt med samma typ av problematik som kvinnojourerna. Eller jo, de sysslar med våld i nära relationer men med den förutfattade meningen verkar vara även här att männen som söker hjälp behöver hjälp utifrån aggressioner, eller vårdnadstvistefrågor. Att de kan söka sig dit för att de är utsatta för våld och att ta sig ur destruktiva förhållanden faller ofta bort. Det finns endå en del uttalanden från män som är utsatta kring att de försökte prata med mansjourer och mottagningar men möttes av oförstående i frågan.

Det är lite knasigt att nästan samtliga sidor om våld i nära relationer skriver mansjourerna som likställande verksamheter som kvinnojourerna då de inte riktigt sysslar med samma sak, utifrån vad jag förstått. Dock har jag börjat se på mansjourernas hemsidor att de faktiskt endå skriver ut "om du blivit utsatt för hot och våld" som ett att-söka-hit-område. Det är positivt och visar på en förändring.

Vad jag efterfrågar är utbildning i frågan i alla led. Att sidor som informerar/länkar om våld i nära relationer verkligen är säkra på att de sökande får det bemötande som utlovas i länklistan. Att fler instanser, mansjourer, socialtjänst, mottagningar börjar tänka om i frågan kring kopplingen män, aggression, utsatthet osv.

Vill också påpeka att transpersoner i princip inte innefattas då alla länkar är uppdelade ganska strikt mellan man/kvinna.

Det här är ju något som Stoj verkligen vill jobba för, det kan sägas är vårt grundsyfte. Att bena i utbudet och säkerställa att minst en instans tar emot våldsutsatta ur varje identitetsgrupp. Att fler instanser vet var de ska vända sig om de inte kan hjälpa en sökande individ. Att alla lätt ska hitta någon information utifrån sin situation på nätet, oavsett könstillhörighet och läggning.

-Catrin

Prata om det del 3.

Suttit och läst på Prata om det´s hemsida. Prata om det är alltså en internetkampanj med bloggare, twittrare och mediala aktörer som valt att ta bladet från munnen och skriva om sexuella övergrepp. Detta bland annat för att ge oss ett icke skamfullt språk kring sex och sexuella övertramp.

Blev lite glad över deras länklista på sidan där jag fann nya aktörer kring frågorna att titta närmare på. Klickade mig bland annat fram till en artikel på våldinärarelationer.se som handlar om ett forskningsprojekt hur vida WHO´s frågeställningar kring psykiskt, fysiskt och sexuellt våld i en nära relation är pålitligt nog för att användas bland både kvinnor och män i Sverige.

Urdrag från artikeln "fynd avslöjar att kvinnor och män inte svarar på frågor om våld i en nära relation enligt samma mönster. Mäns och kvinnors upplevelse av våld i en nära relation verkar med andra ord inte vara samma slag av upplevelse."

Jättespännande tycker jag och väldigt viktig information för dem som möter män som är utsatta för våld i nära relationer. Avhandlingen för forskningsprojektet (Intimate partner violence among men and women in Sweden: Assessing types, prevalence, motives, health effects and preventive strategie) som beräknas vara klar 2013 hamnar definitivt på min "att läsa-lista".

-Catrin


Prata om det del 2.

Nu har jag sett programmet på Kunskapskanalen och jag tycker det är ett mycket relevant och viktigt avsnitt. De tar upp många av de saker som vi på Stoj skrivit om, bland annat i en eximinationsrapport från Jouristutbildningen i våras. Skönt att få litet kvitto på att vi inte är helt ute och cyklar i våra teorier och tankar.

Jag har mycket nu att kolla upp och lära ifrån utifrån de här 40 minuternas paneldiskussion:

* "Prata om det"-kampanjen
* F-ordet, Bok om manlig våldtäkt
* Pittstim, Bok om blandade jämställdhetsfrågor i stil med Fittstim men utifrån en annan vinkel.
* Respekt - Sexbok för killar.

Det finns så mycket att läsa, höra och lära i ämnet våld i nära relationer. Det är ju som med allt annat om Ni frågar mig. Den som tror sig vara fullärd har egentigen inte fattat någontin!

-Catrin


Prata om det

Sitter just nu och tittar på ett program på Kunskapskanalen Play. Det behandlar ämnet Övergrepp mellan män.

"Prästen Lars Gårdfeldt och sexualupplysaren Inti Chavez Perez samtalar om övergrepp som sker när män har sex med män. De berättar om övergrepp eller situationer "i gråzonen" som de själva har utsatts för och ställer frågan: "Varför pratar vi inte om de övergrepp män utsätts för?"

När jag tittat klart måste jag titta närmare på rörelsen "Prata om det" som tas upp i programmet också. Räkna med att höra mer om detta här på bloggen framöver.

-Catrin

Artikel i DN idag.

HAR NI HÖRT? En kvinna blev dömd att betala sin man 90.000 kronor i böter för att hon inte släppt till tillräckligt under deras 21 års långa äktenskap. Lagstifta att ena partnen måste släppa till pga äktenskapliga band. Lagstiftad tvångssex kallar jag det. Det här är ju inte okej någonstans.... Arga jämställdhetskämpar, upp till kamp!!! NU!!

Men....

Jämställdhetskämparna kämpar inte så särskilt mycket i denna hemska fråga. Tvångssexlagstiftning inom äktenskapet! Vad kan det bero på??? Kan det bero på att artikeln inte handlar om en kvinna utan om en man. En man som får böta till sin fru av precis samma anledning som jag ovan beskrev! Att jämställdhetskämparna tycker kanske "det kan ha gott ha, han föddes ju med penis". Är det jämställdhet??

Det är inte okej, INGEN ska behöva ha sex mot sin vilja! Och sannerligen inte lagstiftat. Jämställdhet är inte feminism, jämställdhet är humanism!

-Catrin


Org.nr klart!

Hej!

Föreningen Stockholms Öppna Jour har tilldelats organisationsnummer ****~****. Detta kommer även att meddelas per post.

Var vänlig kontrollera att adressen på organisationssnummerbeviset stämmer.

 

Med vänlig hälsning

Skatteverket


Nu kan ni räkna med att vi Stoj:are drar på för alla växlar! Vi kan söka fler bidrag för verksamheten och kan ordna med massor av andra saker som hittills bara legat "på vänt"!

-Catrin

Föreläsningen avklarad och fondsök påbörjad.

Föreläsningen på Härnösands Folkhögskola avklarad och jag känner mig ganska nöjd med det. Vi fick en del bra tips från åhörarna också som jag suttit och tittat närmre på lite idag. Bland annat hittade jag till Kris/våldsmottagning för män i Falun, som jag absolut ska titta närmare på nästa gång jag är där. Ett studiebesök för lite eventuellt nätverkande är aldrig fel.

Nu är det även sista månaden innan fondsök för projekt inom Brottsofferfonden är till ända, och vi Stoj:are måste jobba på för att få vår projektidé nedpräntad på bästa sätt och inskickad innan slutdatum. Håll tummarna!

-Catrin

Nu bär det av.

På tåget upp har jag tre mindre böcker/häften att plöja igenom. Våldtäkt och romantik, Våldsamt lika och olika och NCKs publikation om våld i samkönade nära relationer.

Det stämmer verkligen som en av lärarna/föreläsarna sa på Jouristlinjen när jag gick där i våras. (Ungefärligt återgivet:) -Socialarbetare är ett speciellt släkte, dom arbetar hela dagen med trasiga människor och på deras nattduksbord ligger ständigt högar av böcker i ämnet som ska läsas. Inte läser dom något trevligt, avslappnande på sin fritid utan det ska alltid pluggas på. Det verkar inte vara ett jobb, det verkar vara mer av en livsstil.

-Catrin


Kvinnor och män! Punkt!

Jag har läst Stockholm stads socialtjänstförvaltnings rapport "Socialt program för att minska prostitution" idag. Det fanns en hel del intressant fakta att ta tillvara på däri. Speciellt två saker kom till mig när jag läste rapporten.

"Sveriges riksdag har genom kvinnofridslagstiftningen definierat prostitution som en form av mäns våld mot kvinnor och barn. Arbetet mot prostitution ingår som en del av jämställdhetspolitiken. Men även pojkar och män prostituerar sig. Prostitution handlar ytterst om enskilda människor."

Sveriges riksdag har alltså lagstiftat prostitution som mäns våld mot kvinnor. Det ska alltså vara en punkt i arbetet mot prostitution... och i nästa andetag läses att vetskap finns att "även pojkar och män prostituerar sig". Så lagstiftningen mot prostitution med den könsbenämnande titeln KVINNOfridslagen skyddar inte prostituerade män? Eller blir prostituterade män kvinnor iochmed sin situation? Hur menar de här? Gäller inte lagen för prostituerade män och pojkar? Eller räknas inte män och pojkars utsatthet in i arbetet för jämställdhet?

Jättebra att de tar upp både manliga och kvinnliga offer för prostitution och sexhandel (och även barn). Men lagstiftningen är uttalat luddig och detta ifrågasätts icke. Ingestans i rapporten läser jag hur Kvinnofridslagstiftningen appliceras på män och pojkar som prostituerar sig. Men det jag verkligen började fundera på var detta med just MANLIGT och KVINNLIGT!

Den andra saken som slog mig när jag läste var alltså hur de delade upp offren för prostitution och sexhandel mellan manligt och kvinnligt hela tiden. Rubriker som Manlig prostitution, Kvinnlig prostitution. Meningar som "Stödkontakter som stärker kvinnans eller mannens självkänsla".

Transpersoner då!!!? Personer som identifierar sig som både man/kvinna eller varken eller?  

Transpersoner har en stor benägenhet att hamna i prostitution och destruktiva miljöer vad jag har förstått utifrån information jag kommit i kontakt med under manifestationen "Våra unga är inte till salu". De hatar sin egen kropp, bryr sig inte om de behandlar den illa och kan tjäna pengar på det. Ingenstans i rapporten nämns könsneutrala benämningar där transpersoner kan känna sig inkluderade.

Varför inte skriva meningar som Stödkontakter som stärker självkänslan hos individer som prostituerar sig, istället för att tvångsmässigt dela upp personerna i kvinnor och män? En enkel omformulering, så lätt att skriva, så viktig för många utsatta!

-Catrin

Papper inskickade, rapport påbörjad.

 Nu har jag postat papprerna till Skatteverket. Bollen rullar vidare för Stockholms Öppna jour.

Jag har idag plockat ihop allt material inför föreläsningen i Härnösand imorgon. Jag har också börjat titta lite i rapporten "socialt program för att minska prostitution" från Stockholm stads socialtjänstförvaltning. Återkommer med mer om det.

-Catrin

Föreläsning och föreningsfix.

Idag har jag och projektkollegan slutfört två saker i projektet. Vi har äntligen fått ihop en ansöka till ideell föreningsuppstart i och med att vi hade ett styrelsemöte och sammanställde stadgar och ansvarsområden. Imorgon ska jag skriva protokoll för detta mötet eftersom jag blev utsedd till bland annat sekreterare, samt fylla i blanketten för ansökan om organisationsnummer. Det känns jättebra att äntligen bestämt oss för att starta en ideell förening och jobba oss ut professionellt med engagemanget för de marginaliserade målgrupperna inom problematiken offer för våld i nära relationer.

Vi har även gått igenom vårt material inför föreläsningen vi ska hålla på lördag för Härnösand Folkhögskolas elever i årets kull på jouristlinjen. Vi har kollat över respektives informationsbitar samt gått igenom lite logistiska småsaker inför föreläsningen. Nu känner vi oss redo.

Jag blev faktiskt riktigt arg även den här gången när min kollega "övningsföreläste" för mig. Orättvisorna utifrån heteronormativa föreställningar och invanda system är verkligen störande. Ögonstickande störande mitt under näsan på alla som dagligen jobbar med fenomenet våld i nära relationer. Mitt under näsan och ändå så obefintligt i gemenemans världsbild eftersom "det inte passar in" i deras färdiga mall över hur "folk beter sig".

Jag hoppas att jag får vara med och skapa en normativ reform i vårt samhälle. Har Ni en biljett till revolutionen till övers, bjud mig! Tack!

-Catrin

RSS 2.0