Lite videomaterial om unga!

Sitter och tittar igenom svt:s material 15 om ungas livssituationer. Finns kortfilmer som man kan titta på, sen kan man se ungdomspanelens tankar samt fritidsledare/yrkesverksamma inom området prata kring problemen.

Intressant men tungt!

-Catrin

Såg en affisch..

 
Var i Sundbyberg i veckan och såg att bibliotek i området har temadagar Jämställdhet nu i höst... 26e okt har ju redan passerat men 16 november kan man gå till Hallonbergens bibliotek och lära sig om det här med böcker och jämställdhet. Vad läser vi för våra barn egentligen?

Det var fler skyltar i skyltfönstret men jag hade bråttom och fick bara en bild på den här, men det stod så fint på en skylt: Ge ditt barn tusen möjligheter istället för bara två!

-Catrin


Tips

Machofabriken.se - normbrytande filmer och diskussionsfrågor. Metodmaterial exempelvis för killgrupper!

Föreläsning med jämställdhetsforskaren.

Har i veckan fått privilegiumet att lyssna till en framstående svensk jämställdhetsforskare/mansforskare. Det var en väldigt intressant föreläsning om patrialkala samhället, jämställdhet, parförhållanden, maktförhållanden, vardagssymptom på ojämlikheten... Oh, ja mycket mer.

Fick med mig en hel del nya tankenötter att knapra på här framöver och en hel del ny info att tugga mig igenom:

* Intersektionalitet
* Hegemoniska maskuliniteten
* http://machofabriken.se/
* Sociologen Michael Kimmels arbete
* Sociologen Reawyn Connells arbete
* Bok: Om genus (av: R. Connells)


Ännu ett boktips och lite mer därtill

Boken "med en uppenbar känsla för stil" är är ett reportage om manlighet. Det handlar om hur våldet och frustrationen hänger ihop med den bild av manlighet som pojkar formas till.

"Behärska dig, var lojal mot gruppen, offra dig för något större och viktigare än du själv. Den interna hierarkin. Den stenhårda uppdelningen offentligt/privat. Föraktet för svaghet."

Sen vill jag även tipsa om fickboken ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet”. Den finns att ladda som pdf här. Små, små steg mot jämnare könsfördelning.

Med en uppenbar känsla för stil
 ligger helt klart också på min "att läsa i vinter"-lista. Återkommer självklart med recensioner över de böcker jag läser vartefter.

Just nu läser jag "Ungdomspsykologi, utveckling och livsvillkor". Den är väldigt informativ på ett grundläggande plan över de vanligast förekommande tonårsproblemen och hur puberteten påverkar den unges vardag mm. Lärt mig en hel lista med nya ord som kan vara bra att kunna i framtida arbetet i kontakt med ungdomar, kan lägga ut hela gloslistan här sen när jag läst klart boken helt.

Visste ni att det bästa preventionen vi har i dagsläget när det kommer till att förhindra att ungdomar faller in i framtida missbruk är att fördröja tobak- och alkoholkonsumtionen så länge som möjligt? Att försöka pressa upp "pröva på"-åldern så mycket det går. Every year counts... Intressant!

I hederns skugga

Förra veckan var jag på en föreläsning med en kvinna från Länsstyrelsen som är i full gång med ett projekt kring hedersproblematik som beräknas bli en riktig snackis. Mer info om Hedershuset finns under länken.
 
Föreläsaren har skrivit en bok som heter I hederns skugga och som iallafall är mitt "årets julklappsmåste" till mig själv.

"I denna bok kommer unga män som är uppvuxna med hedersnormer till tals. De är dagens bröder och morgondagens äkta män och pappor. Vad vet vi egentligen om dem? Är de förtryckare eller offer? "I hederns skugga" är baserad på intervjuer med tio unga män i åldern 15 till 23 år, som har sina rötter i olika länder men är födda eller uppvuxna i Sverige. De berättar om vilka krav och förväntningar deras familjer har på dem."


Ikväll ska jag på ännu en föreläsning som handlar om mansnormer. Den ser jag verkligen fram emot!

Könsmaktordningen!

Detta starka ord. Väcker känslor eller hur? Många som hävdar att vi är jämställda blir lätt provocerade av detta ord. Könsmaktordningen! Men vad betyder egentligen det här begreppet?

Jag skulle nog beskriva ordets betydelse som: En (o)jämställdhets struktur utifrån kön och sexuell läggning.

Ett vanligt missförstånd är att könsmaktordningen medför enbart privilegier, inflytande och makt åt män men så är inte fallet. Visst finns fler möjligheter och utrymme för män att ta inflytelserika positioner i samhället utifrån denna maktordning men det innebär också svårigheter för många män. Ett sådant exempel kan vara vårdnadsfrågor kring barn då mannen ofta ses som en extra-, bonus-, andrahandsförälder.

Könsmaktordningen innefattar även homo- och transfobi och diskriminering.

Ett annat vanligt scenario är att "den arga feministen" fnyses bort med ord som "-tror du det är nån konspiration mot kvinnor, nån order med män som sitter och gör det överjävligt för kvinnor med flit, galna radikala manshatare." *medhållande skratt från olika håll*. Nej självklart är det inte nån order män som sitter och håller kvar könsmaktordningen. Den bidrar alla individer till, av alla kön. Den påverkas av traditoner, normer och samhällsinstitutioner, kryka, idrottsförbund, utbildningsväsendet, media mm, mm.

Normkritiskt tänkande och ifrågasättande av gamla "det bara är så"-normer behövs för att sann jämställdhet ska infinna sig. Glöm inte: Jämställdhet är inte feminism, det är humanism!!

Ny utbildning, nya tag!

Hej allihopa. Vad händer för stojarna? Inte så mycket faktiskt, eller en hel del, beroende på hur man ser på saker och ting. Jag har iallafall påbörjat en ny utbildning inom jour.

Nåja. Varför jag skriver nu är av anledning av Saudiarabiens kvinnliga rösträtt, så här skriver SvD om saken: 

"Att saudiska kvinnor äntligen ska få rösträtt välkomnas av EU och människorättsgrupper. Men det imponerar inte - Saudiarabien är sist i världen med att införa kvinnlig rösträtt."


Betyder detta att alla länder har allmän rösträtt? Så tolkar iallafall jag saken. Det är ju helt fantastiskt, samtidigt som... väldigt sent!? 2011!? Borde vi inte kommit längre i jämställdhetsarbetet och tänket? I alla riktningar!?

RSS 2.0