Könsmaktordningen!

Detta starka ord. Väcker känslor eller hur? Många som hävdar att vi är jämställda blir lätt provocerade av detta ord. Könsmaktordningen! Men vad betyder egentligen det här begreppet?

Jag skulle nog beskriva ordets betydelse som: En (o)jämställdhets struktur utifrån kön och sexuell läggning.

Ett vanligt missförstånd är att könsmaktordningen medför enbart privilegier, inflytande och makt åt män men så är inte fallet. Visst finns fler möjligheter och utrymme för män att ta inflytelserika positioner i samhället utifrån denna maktordning men det innebär också svårigheter för många män. Ett sådant exempel kan vara vårdnadsfrågor kring barn då mannen ofta ses som en extra-, bonus-, andrahandsförälder.

Könsmaktordningen innefattar även homo- och transfobi och diskriminering.

Ett annat vanligt scenario är att "den arga feministen" fnyses bort med ord som "-tror du det är nån konspiration mot kvinnor, nån order med män som sitter och gör det överjävligt för kvinnor med flit, galna radikala manshatare." *medhållande skratt från olika håll*. Nej självklart är det inte nån order män som sitter och håller kvar könsmaktordningen. Den bidrar alla individer till, av alla kön. Den påverkas av traditoner, normer och samhällsinstitutioner, kryka, idrottsförbund, utbildningsväsendet, media mm, mm.

Normkritiskt tänkande och ifrågasättande av gamla "det bara är så"-normer behövs för att sann jämställdhet ska infinna sig. Glöm inte: Jämställdhet är inte feminism, det är humanism!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0