Kvinno- och mansjour, inte riktigt samma sak!

Något som slår mig när jag surfar runt på nätet och läser på sidor som ska vara till stöd och hjälp för våldsutsatta är att många hänvisar till kvinnojour och mansjourer. Vi har själv varit i kontakt med mansjourer samt hört många jourkvinnors berättelser om mansmottagningar på deras lokala orter.

Mansjourerna sysslar inte riktigt med samma typ av problematik som kvinnojourerna. Eller jo, de sysslar med våld i nära relationer men med den förutfattade meningen verkar vara även här att männen som söker hjälp behöver hjälp utifrån aggressioner, eller vårdnadstvistefrågor. Att de kan söka sig dit för att de är utsatta för våld och att ta sig ur destruktiva förhållanden faller ofta bort. Det finns endå en del uttalanden från män som är utsatta kring att de försökte prata med mansjourer och mottagningar men möttes av oförstående i frågan.

Det är lite knasigt att nästan samtliga sidor om våld i nära relationer skriver mansjourerna som likställande verksamheter som kvinnojourerna då de inte riktigt sysslar med samma sak, utifrån vad jag förstått. Dock har jag börjat se på mansjourernas hemsidor att de faktiskt endå skriver ut "om du blivit utsatt för hot och våld" som ett att-söka-hit-område. Det är positivt och visar på en förändring.

Vad jag efterfrågar är utbildning i frågan i alla led. Att sidor som informerar/länkar om våld i nära relationer verkligen är säkra på att de sökande får det bemötande som utlovas i länklistan. Att fler instanser, mansjourer, socialtjänst, mottagningar börjar tänka om i frågan kring kopplingen män, aggression, utsatthet osv.

Vill också påpeka att transpersoner i princip inte innefattas då alla länkar är uppdelade ganska strikt mellan man/kvinna.

Det här är ju något som Stoj verkligen vill jobba för, det kan sägas är vårt grundsyfte. Att bena i utbudet och säkerställa att minst en instans tar emot våldsutsatta ur varje identitetsgrupp. Att fler instanser vet var de ska vända sig om de inte kan hjälpa en sökande individ. Att alla lätt ska hitta någon information utifrån sin situation på nätet, oavsett könstillhörighet och läggning.

-Catrin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0