Prostitution, hjälpmöjligheter och problematik.

Att prostituerade skulle vara en målgrupp som kan behöva skyddat boende är inte för alla självklart. Endå har kvinnojoursorganisationer samt politiska aktörer (bland annat Gudrun Schyman) uttalat sig om att prostituerade lider av samma trauma som våldsutsatta inom nära relationer och kan behöva samma/liknande stöd och skydd.

Följande skriver Regeringen i sin skrivelse Mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål:

"Insatser för att bekämpa prostitution och människohandel för sexuella ändamål ska utgå ifrån de utsattas behov och situation. Alla ska ha tillgång till likvärdigt skydd och hjälp utifrån sina behov." [...] "I dag är den verksamhet som riktar sig till personer som befinner sig i prostitution eller är utsatta för människohandel för sexuella ändamål begränsad. Uppsökande verksamhet, skyddat boende, behandlingshem och andra former av skydd och stöd behöver förstärkas. För personer som har missbruksproblem, eller lider av psykisk ohälsa som ett resultat av övergrepp, är möjligheten att få samhällets skydd, stöd och hjälp ännu mer begränsad."

Att dessutom vara prostituerad man/pojke/transperson gör ju saken dubbelt så problematisk då många skrivelser inom problematiken riktar sig just kring kvinnor och barn. Exempel: Palermoprotokollet är beteckningen på FNs protokoll om förebyggande, bekämpande och bestraffande av handel med människor, särskilt kvinnor och barn, vilket antogs i Palermo den 15 november 2000. (Källa: Wikipedia)

Många rapporter har dock börjat visa på att prostitutionen bland män och pojkar är högre än tidigare trott, inom några områden som faller inom prostitution/människohandel högre än för flickor/kvinnor.

Det här är en problematik som jag verkligen skulle vilja jobba mer mot i framtiden. Prostitution, människohandel, sexuell exploatering...

-Catrin


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0