Stjärnlösa nätter.

Det finns en hel del rapporter och publikationer att läsa i ämnet hedersrelaterat våld och tvångsgifte med mera. Sverige har ett tag haft en lag mot tvångsgifte som visat sig vara ganska tandlös. Ny skärpt lagstiftning är under utredning men vi behöver ta tag i frågan NU. Varje skolstart efter en lång härlig sommarledighet så står ett antal skolbänkar gapande tomma i hederns namn.

Alla är kanske inte lika sugna på att läsa långa, akademiska rapporter i ämnet men det finns en del skönlitteratur i ämnet som är värd att ta sig en titt på. Jag läste i höstas Arkan Asaad´s självbiografiska bok om hur hans släkt och familj ville gifta bort honom med en kusin.

Skönlitterära böcker kan ifrågasättas rent faktamässigt då den krassa sanningen sällan passar för läsning som flyter på. Jag tycker endå absolut att det är ett bra komplement till torra byråkratiska rapporter eller kanske bara som en tankeställare eller för att levandegöra de individer som idag inte uppmärksammas alls när de behöver hjälp. Det måste inte alltid bara vara som det alltid varit. Det finns andra livsöden att höra också, om vi bara vågar rucka på våra gamla föreställningar och släppa in.

 Stjärnlösa nätter, Arkan Asaad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0