Handikappade - även dem dolda brottsoffer.

Hittade igår en publikation som heter Dolda brottsoffer. Blev ju självklart intresserad och tittade närmare på saken. Boken handlar om polismyndighetens och socialtjänstens hantering av brott och övergrepp mot personer med funktionshinder. Det är två kvinnor från Uppsala universitet, Humanistisk-samhällsvetenskapliga vetenskapsområdet, Historisk-filosofiska fakulteten, Centrum för genusvetenskap som skapat denna publikation och här nedan kan utdrag ur deras Abstract läsas:

"Vad gör polis och socialtjänst när personer med funktionshinder är, eller misstänks vara, utsatta för brott och övergrepp? Denise Malmberg och Kerstin Färm har undersökt hur sådana ärenden hanteras av myndigheter i tre kommuner av olika storlek. [...] Undersökningen visar att personer med funktionshinder idag är en dold grupp bland brottsoffer och att deras rättssäkerhet inte självklart kan garanteras. [...] I boken ges förslag på åtgärder för att synliggöra funktionshindrades brottsutsatthet och därigenom förbättra deras rättsliga situation."


Finns att ladda ner som pdf här: Dolda brottsoffer.

Det är jättebra att alla spektran ur en problematik kommer till ytan och att inte bara medias normativa bild lyfts fram och belyses.

-Catrin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0