Flyktingar från Sverige?

Sverige har en ganska utvecklad flyktingpolitik. Men vet alla om att vi har flyktingar FRÅN Sverige också. Människor som levt hela sitt liv här i Sverige som måste fly för att samhället inte kan ge dem skydd när de behöver. Jag talar om homofobi. Jag talar om icke existerande instanser.

Visst, på senare år har målgruppen hbtq-människor som blir utsatta för hedersrelaterat hot och våld uppmärksammats, vilket verkligen är bra. Men det behövs mer! Transpersoner och män har alldeles för få möjligheter och många av dem måste fly landet för att överleva det våld som "hedern kräver". Många kvinnor som är hbtq-personer känner sig inte förstådda och rätt bemötta på kvinnojourerna och för killar över 25 finns det inga skyddsplatser att få.

Vad jag vet så här på rak arm så finns det ett tiotal platser i stockholmstrakten för personer av manligt kön som behöver skydd och stöd utifrån hedersrelaterat våld. Dessa platser är reserverade för dem under 25 år. Män över 25 år som blir utsatta för homo/transfobi i nära relationer, av släkt, vänner, familj, partner... Räknas inte dom? Behöver inte dom inte stöd för att dom passerat gränsen med några månader?

Vi måste rucka på våra föreställningar om vem som "kan vara ett offer". Vi måste inse att människor flyr från Sverige för att överleva fast det finns hjälp, skydd och stöd att få... Men skyddet har tyvärr en liten hake... Det finns skydd att få ifall du är född med vagina och bröst och den som slog dig hade penis och pungkulor!

Ge dessa svenska medborgare lika rättigheter. Öppna de skyddade boendena så att OFFER FÖR VÅLD I NÄRA RELATIONER FÅR KOMMA IN... Oavsett doningar innanför kläderna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0